ΕΛΛΗΝΙΚΑ  ENGLISH  
 
 
 ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ   ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 
ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΑ ΕΡΓΑ
 ΠΕΛΑΤΕΣ   ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ   ΝΕΑ   ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ 
 
ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ
α Ναυπηγεία Χαλκίδας είναι εγκατεστημένα στην Αυλίδα, στα νερά του Ευρίπου όπου συγκεντρώθηκε ο στόλος των Ελλήνων, για να πλεύσει εναντίον της Τροίας.

Εδώ εκτυλίχθηκε το αρχαίο δράμα που απαθανάτισε ο Ευριπίδης σε μια έξοχη τραγωδία, την «Ιφιγένεια εν Αυλίδι».

Ο Αγαμέμνονας σκοτώνει χωρίς να το ξέρει το ιερό ελάφι της Άρτεμης και η θεά θυμωμένη κόβει τους ανέμους, με αποτέλεσμα ο στόλος των Αχαιών να μην μπορεί ν' ανοίξει πανιά για την Τροία. Η λύση που προτείνει ο μάντης Κάλχας, είναι βαριά για τον Αγαμέμνονα: για να εξιλεωθεί η θεά πρέπει να θυσιαστεί στο βωμό της η κόρη του, Ιφιγένεια. Η ευθύνη του αρχιστράτηγου απέναντι στο στράτευμα τον οδηγεί στην τραγική απόφαση και με δόλο καλούνται και έρχονται στην Αυλίδα η Ιφιγένεια με τη μητέρα της, Κλυταιμνήστρα.

Ο γάμος με τον Αχιλλέα είναι το τέχνασμα, αλλά τελικά η Ιφιγένεια οδηγείται στο βωμό και ξεπερνώντας το φόβο του θανάτου, προσφέρει τον εαυτό της θυσία για την εκπλήρωση των πόθων του στρατού.

Γι' αυτή την Ιφιγένεια, που έκανε το ιδανικό της την επιτυχία της εκστρατείας και οδηγήθηκε εκούσια στη θυσία, ο Ευριπίδης, φέρνοντας σε απόλυτη αντιστοιχία το ηθικό μεγαλείο της με το εθνικό μεγαλείο της Ελλάδας, μπόρεσε να πει με το στόμα του Αχιλλέα: «ζηλεύω την Ελλάδα που έχει τέκνον της εσένα και εσένα που έχεις πατρίδα σου την Ελλάδα».

Τελευταία στιγμή, ωστόσο, πριν τη θυσία, με την παρέμβαση της Άρτεμης, η Ιφιγένεια εξαφανίζεται και μεταφέρεται στη χώρα των Ταύρων, όπου γίνεται ιέρεια στο ναό της θεάς. Στη θέση της στο βωμό η Άρτεμη έβαλε ένα ελάφι για τη θυσία και μπόρεσε στη συνέχεια ο ελληνικός στόλος να ξεκινήσει για την Τροία.

Η Αυλίδα λοιπόν και ο Εύριπος έγιναν η αφετηρία γι' αυτή την πρώτη πανελλήνια προσπάθεια που πραγματοποιήθηκε και με τη συμμετοχή των κατοίκων της Εύβοιας, των Αβάντων. Βέβαια πολλά από όσα αφορούν τη συγκέντρωση των Ελλήνων στην Αυλίδα ξεπερνούν τα όρια της ιστορίας και αγγίζουν τα όρια του μύθου. Αυτό όμως δεν περιορίζει καθόλου τη σημασία τους στη διαμόρφωση της κοινής εθνικής συνείδησης των Πανελλήνων από την εποχή του χαλκού ακόμη.

Στην Αυλίδα, λίγα μέτρα πέρα από το χώρο του Ναυπηγείου μπορεί κανείς να επισκεφθεί τον αρχαιολογικό χώρο του βωμού της θυσίας της Ιφιγένειας.
   
   
   
   
ΕΤΑΙΡΙΑ   ΕΤΑΙΡΙΚΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ   ΕΛΛΗΝΙΚΑ
ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ   ENGLISH
ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ   ΝΕΑ
ΠΕΛΑΤΕΣ    
ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΑ ΕΡΓΑ    
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ    
 
     
Τα ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΧΑΛΚΙΔΑΣ ( CHALKIS SHIPYARDS S.A. ) είναι ένα από τα κορυφαία ναυπηγεία στη Μεσόγειο τα οποία μπορούν να επιτελέσουν σχεδόν όλο το φάσμα εργασιών επισκευής σε πλοία και έχουν στο ιστορικό τους την ολοκλήρωση ενός σημαντικού αριθμού έργων. Ιδρύθηκαν στις αρχές του '70, και έχοντας ένα έμπειρο και απόλυτα εξειδικευμένο προσωπικό, πιστοποιημένα EN ISO 9001:2008 και με λιμενικές εγκαταστάσεις που βρίσκονται κάτω από την εφαρμογή του κώδικα ασφαλείας ISPS.
   
©Chalkis Shipyards S.A.